maanantai 9. huhtikuuta 2018

Kannattaako hiihtokoulu ja saako rahoille vastinetta ?

Oma näkemykseni ja kokemukseni tähän kysymykseen.

Vuosi sitten neiti puhui, että seuraavana talvena haluaa laskea lumilaudalla ja opetella sen touhun. Niinpä joulupukki toi neidille lumilaudan viime jouluna. Lumilaudalla laskemista opeteltiin lähimäessä enne Rukan reissua. Oli myös sovittu, että ei lähdetä Rukalle pelkästään opettelemaan lumilaudalla laskemista vaan siellä voidaan laskea myös suksilla. Itse lasken sekä suksilla, että lumilaudalla. Olen opettanut neidin laskemaan suksilla ja vähän opettanut myös lumilaudalla laskemista. Olin kuitenkin ajatellut, että Rukalle mennessä ostamme neidille hiihtokoulusta yksityistunteja ja lumilauta opetusta. Pari ekaa päivää laskettiin koko porukka suksilla. Vauhti saattoi olla ihan reipasta sillä neiti pysyy kyllä perässä tai välillä edellä J Ensimmäisen lumilauta tunnin jälkeen neiti oli oppinut jo huomattavasti uusia juttuja miten lumilaudalla kannattaa toimia. Neuvoi jopa minua, että opettaja sanoi, että näin pitää tehdä. Iso plussa oli myös hississä meno, että sitä oli opeteltu. Minusta yksi lumilaudan hankalampia juttuja on hississä meno ja pysyminen pystyssä siinnä varsinkin epätasaisella hissiladulla. Yksin neiti ei vielä hissillä mennyt, mutta ankkurihississä kun toinen on toisella puolella niin homma sujuu. Ensimmäisen opetustunnin jälkeen oli taas intoa lisää neidillä, että kyllä homma alkaa sujumaan. Laskimme hetken tunnin jälkeen lumilaudalla, mutta vaihdoimme iltapäiväksi sukset. Lumilaudalla opettelu on varsin raskasta puuhaa kyllä. Seuraavaksi päiväksi varattiin yksityistunti myös sillä ajatus oli, että otetaan oppia kunnolla kun ensimmäisen tunnin jälkeen meni jo niin hyvin.



Seuraavana päivän oli toinen tunti ja eri opettaja. Pieni nuori nainen otti neidin oppiin. Nousivat ankkurihissillä heti Itä-Rukan rinteiden huipulle. Me aikuiset saatoimme laskeskella sen aikaa keskenään, kun neiti oli tunnilla. Tämän tunnin jälkeen neiti hehkui onnesta ja ilosta. Opettaja kehui kuinka taitava neiti oli jos on niin vähän laudalla laskenut. Opettaja sanoi myös, että siteitä kannattaa vähän suunnata ja kääntää erilailla. Kannusti neitiä, että kyllä lauta sopii sinulle tosi hyvin ja sinusta tulee taitava kun näin äkkiä opit. Tämän tunnin jälkeen kävimme vuokraamossa kääntämässä vähän siteiden asentoa ja lähdimme mäkeen katsomaan mitä neiti oli oppinut. Mitä ihmettä oli tapahtunut edellisen oppitunnin aikana??? Lähdimme mäkeä alas niin neiti painatti lumilaudalla edellä menemään. Katsoimme miehen kanssa toisiamme, että mitä ihmettä on tapahtunut. Neiti painatti mäkeä alas laudalla ja käännökset sujuivat molempiin suuntiin ja molemmilla kanteilla. Neiti pysyi pystyssä eikä kaatunut juurikaan enää. Seuraavaksi menimme istumahissillä ylös ja laskimme alas eri rinteitä. Neiti oli käynyt opettajan kanssa myös vähän rinteen vieressä metsäkumpareissa ja niitä piti meille heti näyttää. Niinpä neiti pujotteli siitä kumpareista lumilaudalla taitavasti. Minä yritin tehdä saman laudalla perässä J Into oli valtava tuon tunnin jälkeen ja itseluottamus oli löytynyt myös laudalla laskemiseen ja siihen, että kyllä se sujuu ja sen voi oppia. Koko loppupäivän neiti laski laudalla ja nautti touhusta. Veikkaanpa, että tuolla menolla minulla tulee ensi talvena kova työ pysyä neidin perässä omalla laudallani. Neiti jo suunnitteli miten alkaa hyppyreitä hyppimään jne… Tänä talvena ei taida enää laudalle päästä vaan pitänee odottaa ensi talvea ja toivoa, että voisi tehdä useampia vaikka lyhyempiä reissuja isompiin mäkiin.

Kyllä laskettelu on vain niin niin mukavaa :)


Loppuyhteenvetona voi siis todeta, että hiihtokoulun yksityistunneilla sai todellakin rahoille vastinetta. Voin siis todellakin suositella muille lämpimästi näitä tunteja jos miettii, että kannattaako sellaiselle mennä tai viedä lapsi oppiin. Molemmat opettajat olivat olleet tosi miellyttäviä ja hyviä opettamaan. Vielä parempi olisi varmasti ollut viedä lapsi yksityistunnille heti silloin, kun lauta eka kerran laitettiin jalkoihin. Minun mielipide on, että minusta oli itse vaikea opettaa lumilautaa. Suksille opettaminen oli paljon helpompaa. Lumilaudassa on kaikenlaisia kikkoja miten sillä oppii laskemaan ja juuri näitä ammattiopettajat osasivat oikein opettaa. Toiseksi opettajat ovat vieraita lapsille niin minusta tuntuu, että heitä myös kuunnellaan tarkemmin ja otetaan koko oppi ja hyöty irti.



Ehkäpä seuraava postaus liittyy jo taimikasvatukseen. Täällä on koulittu taimia ahkerasti ja yritetty saada niitä mahtumaan johonkin :)

9 kommenttia:

  1. Tämä olikin tarpeellinen postaus sitä silmällä pitäen, josko mekin ensi talvena pääsisimme johonkin laskettelureissulle.

    Luulen myös, että tuossa sun huonoissa on perää - kyllä niitä opettajia (asiassa kuin asiassa) kuunnellaan yleensä paremmin, onko se sitten juuri se että kyseessä on vieraampi ihminen.

    Minkä hintaisia nuo yksityistunnit olivat?

    VastaaPoista
  2. Tämä olikin tarpeellinen postaus sitä silmällä pitäen, josko mekin ensi talvena pääsisimme johonkin laskettelureissulle.

    Luulen myös, että tuossa sun huonoissa on perää - kyllä niitä opettajia (asiassa kuin asiassa) kuunnellaan yleensä paremmin, onko se sitten juuri se että kyseessä on vieraampi ihminen.

    Minkä hintaisia nuo yksityistunnit olivat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä jos postauksesta oli hyötyä. Suosittelen kyllä lämpimästi näitä tunteja. Hämäävästi yksityistunnin pituus oli 50 minuutti ja sen hinta oli 57 euroa.

      Poista
  3. Mä olen kans joskus miettinyt ihan hiihdonopettajan palkkaamista. Olis kiva saada hiihtämisestä vielä enemmän irti. Pertsoilla en osaa hiihtää ollenkaan. Se on lähinnä sellasta fiilistelyhiihtoa. Luistelusuksilla painan kyllä menemään pirunmoista vauhtia, mutta tekniikka varmaan on oikeasti ihan hakusessa.
    Täytyy ensi talvena pakata sukset autoon ja käydä jossain hiihto/laskettelukeskuksessa kysymässä muutaman tunnin opastusta hiihdon saloihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti apua löytyy myös tuohon puoleen ja hiihto maistuu vielä mukavammalta sen jälkeen.

      Poista
  4. En oo käyny laskettelurinteillä, suksilla vuan latusilla. Ja en hirmu isoja mäkiäkään rakasta. Hirvittää ihan kahtuissa laskettelutouhuu.
    Tekniikan kun hallihtoo, on er juttu.
    Vanha koira ei opi uimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hiihtoladun on hyvä myös ja kunto siellä kohenee. Lapset ovat varsin nopeita oppimaan näitä uusia juttujakin.

      Poista
  5. Olipa kiva kokemus ja hienosti neidin laskut sitten jo sujuu❤ Tosi äkkiä nuo pienet kyllä kaiken oppivat! Laskettelu ja hiihto on kyllä kivaa:) Mukavaa vìikkoa❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu hienosti sujui kyllä. Lapset ovat hyviä oppimaan ja jos on rohkea ja uskaltaa laskea niin hyötyä siitäkin lisää. Mukavaa viikkoa myös sinulle :)

      Poista

Kommentit ilahduttavat aina, kiva kun vierailit blogissani :)