tiistai 18. joulukuuta 2012

Joulukuusi vinkkejä

Olen sellaisen puutarhurin postituslistalla joka lähettää joka perjantai postia. Viesteissä on aina kivoja ajankohtaisia ohjeita vuodenaikaan liittyen. Nämä olivat sellaisia ajankohtaisia vinkkejä mitä ajattelin teille myös jakaa.

Onnistuneen joulukuusen ja neulasia tiputtamattoman lopputuloksen saa aikaan, kun pitänee nämä vinkit mielessä:

1.KAATOAJANKOHTA
Joulukuusen saa kaataa aikaisintaan neljä viikkoa ennen joulua. Kaadettua kuusta säilytetään kylmässä esim. autotallissa. Hyvä keino on laittaa avattu maitotölkki kuusen tyvelle vedellä täytettynä. Sulalla kelillä se antaa vettä puulle ja jäätyessään tukkii johtosolukot niin, ettei niihin pääse ilmakuplia.

Kansanperimätiedon mukaan paras kuusen kaatoaika on yläkuulla eli nousevan kuun aikaan. Tänä aikana kaadettu kuusi ei varista vaan säilyy pitkään kauniina ja vihreänä ja alkaa kasvattaa uutta kerkkää oksien kärjestä. Tänä vuonna nousevan kuun aika alkaa torstaina 13.12. eli siitä eteenpäin on hyvä hetki käydä kaatamassa joulukuusi.

2. KUUSEN OSTO
Tarkista kuusen myyjältä aina kaatoajankohta. Kokeile etteivät kuusen neulaset irtoa kevyesti myötäkarvaan vedettäessä. Jos kuljetusmatka on pitkä, kysy pakkaus- tai kotiinkuljetuspalvelua.

3. KULJETUS
Kuusta voi kuljettaa suojaamattomana auton katolla ainoastaan lyhyitä matkoja.  Yli kymmenen kilometrin matkoilla kuusi tulee pakata muoviin.

4. SULATUS
Jos kuusi on jäässä, pitää se sulattaa hitaasti ennen jalkaan asettamista. Hyvä sulatuspaikka on viileä tila, jossa on muutama lämpöaste. Puun annetaan sulaa hitaasti, tyvi koko ajan vaikka vesiämpärissä.
Ellei viileää tilaa ole, voi puun tuoda pesuhuoneeseen. Tyvi pidetään vesiämpärissä ja neulasto suihkutetaan välittömästi kylmällä vedellä ja vielä muutaman tunnin kuluttua uudelleen. Noin kahdeksan tunnin kuluttua puu on valmis jalkaan asetettavaksi.

5. JALKAAN ASETTAMINEN
Ravistele kuolleet neulaset ja roskat pois. Mittaa huoneen korkeus ja lyhennä kuusta riittävästi. Muista tähden vaatima tila. Vaikka kuusi olisi sopivan mittainen, pitää tyvestä sahata vinosti ainakin muutama sentti pois. Vinosahaus tyvessä auttaa veden saannissa, aivan kuten leikkokukillakin. Se estää myös kuusen tyven painumisen liian tiiviisti pohjaa vasten, ja näin nestevirtaus säilyy mahdollisimman hyvänä. Tyveä ei saa kuoria eikä ohentaa.

6. HOITO SISÄLLÄ
Veden kulutus on suurinta ensimmäisen vuorokauden aikana. Vesi ei saa päästä välillä loppumaan, tyven leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan. Kuusenjalan vesitila on yleensä niin pieni, ettei se riitä vuorokaudeksi. Kasteluveteen ei tarvitse lisätä lannoitetta. Kuusi kannattaa sijoittaa mahdollisemman etäälle lämpöpatterista ja takasta, jos suinkin mahdollista. Ellei, niin patteria kannattaa kääntää hiukan pienemmälle ja polttaa takassa tulta vain maltillisesti ja luukku kiinni.

7. KUUSEN POISVIENTI
Kuusesta kannattaa leikata oksasaksilla suurimmat oksat pois niin, että se mahtuu oviin osumatta ulos. Oksat voi laittaa vaikka paperisäkkiin, jolloin neulasia ei varise muualle kuin leikkauspaikalle. Mitä lämpimämmässä ja kuivemmassa tilassa kuusi on ollut, sitä herkemmin neulaset varisevat.

1 kommentti:

  1. Onneksi tuo kuusipuoli on perinteisesti ollut isännän kontolla ja toivottavasti pysyykin.En ole eläessäni hakenut ainuttakaan kuusta,toki kastelusta oon huolehtinut vaihtelevalla menestyksellä.Melkein joka vuosi on kuusi innostunut kasvamaan ja sitä on ollut surku viedä pois.Vihreiden versojen varjolla olen viivyttänyt kuusen vientiä tuonne nuutinpäivään,liekö osasyynä ollut laiskuus,koska se tietää aina ylimääräistä imurointia ja siivousta.Tahtoo niitä neulasten jämiä löytyä vielä pitkin kevättä ovelista piilopaikoista.

    VastaaPoista

Kommentit ilahduttavat aina, kiva kun vierailit blogissani :)